top of page
Om

Velkommen til Moss BMX Club! Hos oss er alle velkommen enten om man nettopp har lært å sykle eller om man har lært seg å sykle for lenge siden. BMX sykling på bane er muligens den beste inngangsbilletten til å bli god på en sykkel, og hos oss får man muligheten til å utvikle seg som syklist samtidig som man har det gøy. På denne siden vil du finne mer informasjon om sporten, klubben og hvordan komme i gang.

BMX guide
Hva er BMX

BMX er en gren innen sykkelsporten og går under Norges Cykleforbund – NCF. Navnet er en forkortelse av det engelske Bicycle Moto Cross, da den klassiske konkurranseformen ligner på det man finner i motocross. BMX oppsto på 1970-tallet da barn i California begynte å konkurrere på syklene sine i jord-løyper, slik som voksne gjorde med sine motorsykler. Over tid har det utviklet seg tilbake til crosskjøringen. BMX forbindes med små sykler med 20" hjul, og har blitt en fellesbetegnelse for sykkelgrener hvor lignende sykler brukes. Forøvrig finnes forskjellige typer BMX-sykler tilpasset de enkelte grenene. Klassisk BMX kjøres på en kort grusbane med mange humper og dosserte svinger. Det er en typisk sprintsport hvor en gjennomkjøring av banen typisk tar 30 til 45 sekunder. BMX i denne formen ble godkjent som olympisk gren fra 2008.

DSC09524.jpg
Banen

BMX banen består av 4 strekker, 3 sviner og en Start bakke / gate. Banan liggger på ca 300 meter, og de beste runde tidene ligger på 32.00 sekunder, Gaten er 5 meter høy og har vinkel på x grader. På gaten er det plass til 8 stykk. Strekkene har mange forskjellige kuler som man må manøver seg over. 

Gate

Gaten er 5 meter høy og 10 meter bred. Det er 8 plasser på gaten, men plass til å stå opp mot 20-30 stykk bak på rampa. Gaten er elektrisk og kan både bli styrt både manuelt og automatisk. 

Gaten fungere med en start kommando, deretter vil det gå mellom 0-5 sekunder før det lyser og piper 4 ganger kjapt før gaten går ned.

Riders ready watch the gate... pip pip pip pip!!

Strekker

BMX baner har som regel 4 strekker med unike kuller på alle. 

Første strekka er som regel en strekke der det er mulig å legge in mange tråkk med kombinasjon av kuler

Andre strekka har ofte litt større kuler som er mulig å hoppe eller wheelie på.

Tredde strekka er ofte en "rythem straight" med mange kuler som skiller de med god teknikk.

Siste strekka handler om siste innspurt før mål. Det er ikke lov å blokkere på siste strekker får å skiller på dem som har god utholdenhet. 

Svinger

Svingene er doserte og store som gjør at det er mulig å kjøre ulike linjer inn, midt i og ut av svingen for god racing!

Moss BMX Bane vector
Moss BMX Bane vector
Moss BMX Bane vector
Moss BMX Bane vector
DSC09633.jpg
Utstyr

Utover sykkel trenger man i starten hjelm og hansker. Dette er minstekravet i tillegg til lang bukse og lange ermer. De første gangene kan man låne/leie dette av klubben før man eventuelt kjøper selv. Det er en fin måte å prøve på uten å bruke mange penger på noe som kanskje ikke var tingen allikevel. Flate sko med myk såle for godt grep på pedalene er også en fordel. Mange bruker skatesko da disse i tillegg til en bra såle er ganske robuste. Etter hvert er det vanlig med nakkebeskytter, rustning og knebeskyttere.


Hjelmen: Her finnes det hjelmer som er spesielt for BMX. Disse er såkalt FullFace som er et krav. Man kan også benytte MX hjelm som ser helt lik ut men er gjerne en del tyngre. En BMX hjelm kan ikke benyttes på MX. Hjelmen er det absolutt viktigste utstyret og det er viktig at denne er hel og passer hodet.


Nakkebeskytter: Dette beskytter nakken ved å hindre at hodet blir vridd for mye ved et fall da hjelmen stopper i denne som igjen er støttet opp av overkroppen.


Rustning: Dette finnes i flere varianter. Både myke og harde. Finn en som passer og ikke er for tung og klumpete. Her er det også egne BMX varianter men noen starter med en MX variant da dette er lett å få tak i. BMX variantene er naturlig nok lettere og mykere.
Knebeskyttere: her gjelder det samme som over.


Bukse: Her er det også egne bukser som er beregnet på BMX. Man kan benytte MX bukse også men mange av disse er korte i bena da de er beregnet for lange støvler. Disse er også som regel litt stivere i stoffet.


Trøye: Her står man fritt til å bruke hva man vil på treninger. Men i løp skal det benyttes klubbens trøye.


Drikkeflaske: Dette er en enkel men veldig viktig del av utstyret og er ALLTID med.
Transponder: For de fra 11 år og oppover må ha en transponder fra MyLaps for tidtagning og målpassering i løp. Dette ordnes via klubben.

DSC09603.jpg
Klubbens drift

Moss BMX er som de fleste idrettslag basert på frivillighet og dugnad. Vi er derfor helt avhengig av at foreldre og utøvere stiller opp på dugnader, samt bidrar når vi arrangerer løp. Det er mange oppgaver som skal gjøres før og under et løp. Meld din interesse og vi kan sammen finne ut hvilke oppgaver du kan bidra med. Har du kompetanse eller jobber med noe som kan være relevant og til nytte for klubben, så setter vi stor pris på det. Dette kan være f. eks.  maler, elektriker, anleggsarbeid, trenerutvikling, samt mulig tilgang for innkjøpsrabatter på materialer, verktøy osv. 

Vi er selvfølgelig interessert i sponsorer også, for kortere eller lengre periode(r). 

Størrelse guid på sykkel

Størrelse guide

Som ny innen BMX Racing så ser gjerne sykkelen alt for liten ut. Men dette er basert på mere enn 30 års erfaring. Setet er ikke i bruk under selve syklingen og derfor så lavt som mulig. Ikke kjøp en sykkel som er for stor. En sykkel kan gjerne strekkes litt når man vokser ved å sette på et større styre. Man kan som regel også flytte styret opp på Stemmet. Se tabell for anbefalte størrelser. Før du kjøper sykkel så snakk med folk i klubben for å få en anbefaling. Det er også ganske sannsynlig vi kjenner til den brukte sykkelen du vurderer.

Høyde
Alder
Sykkel størrelse
Tommer
177 cm+
15 +
PRO XXXL
22,5"
170 - 179 cm
15 +
PRO XXL
22"
160 - 175 cm
15 +
PRO XL
21.5"
155 - 169 cm
12 - 16
PRO
21"
145 - 158 cm
10 - 13
EXPERT XL
20"
133 - 150 cm
7 - 11
EXPERT
18"
120 - 138 cm
5 - 8
JUNIOR
16"
110 - 125 cm
3 - 6
MINI
14"
100 - 115 cm
0 - 4
MICRO
12"
BMX Sykkel

Vi sier det med med en gang. En BMX Racing sykkel får du ikke kjøpt på sportsbutikken. De syklene som selges her er typisk Dirt BMX. Disse kan ikke benyttes. En BMX Racing sykkel har 20 toms hjul eller 24 toms hjul på Cruiser klassen ( Voksne ). Syklene er også lette og har bare bakbrems. Det er ingen unødige komponenter for å ha de så lette og ukompliserte som mulig. Snakk gjerne med en i klubben å få noen anbefalinger. De fleste begynner med en brukt sykkel og utstyr. Det finnes egen FB side for dette og det er på vår og høst egne bruktdager på Bondegården i Råde(BMX Østfold) for dette. Her kan man gjøre det kuppet du er på jakt etter. Midt i sesongen er det sjeldent mye brukt å få tak i.

Ordliste

Ramme: Dette er selve kjernen på sykkelen som gjør det meste av størrelsen og som alt annet er festet på.


Gaffel: Den delen som framhjulet sitter fast på og som styret sitter fast i.


Styret: Dette er det du holder fast i og håndtak og bremsehendel sitter på.


Stem: Denne delen forbinder styret og gaffel.


Krank: Dette er delen som pedalene og framdrevet sitter på. Det er armene og delen igjennom ramma.


Pedaler: Dette er gjerne det første som byttes på en sykkel. Selv om sykkelen er ny. De fleste setter på pedaler som er bredere og har skarpere pigger på for et bedre grep en det som følger med en ny sykkel. Fra 13 år kan det benyttes Kikk pedaler som sitter fast på foten.


Krank lager ( BB – Bottom bracket ): Lagret som er mellom ramme og krank.


Nav ( Hub ): Delen i senter av hjulene. Frontnavet snurrer helt fritt. Baknavet er et frinav som biter ene veien og triller andre veien. Disse lager gjerne lyd når de triller. Det er også her bakdrevet sitter.


Hjul: Her er det gjerne litt forvirring i starten. Det finnes forskjellige dekk dimensjoner og to forskjellige felg diametere. Dette da dekk tykkelsen på de større størrelsene har mere gummi og må derfor ha en mindre felgdiameter for å ha samme utvendige diameter. Men begge heter 20 tommer. Disse betegnes gjerne som Expert for de små og Pro for de store. Alle dimensjoner med tomme betegnelse etter 20x er Expert og alle med metrisk etter 20x er Pro. Eksempel 20X1-3/8 er ekspert og 20X1,75 er Pro. Skulle man ønske å sette Pro hjul på en Expert ramme finnes det adaptere for å flytte bremsene.  


Drev: Framdrevet sitter på Kranken og bakdrevet sitter på baknavet. Vanlig utveksling på en Pro størrelse er 44/16 og 39/15 på en Expert.

Vedlikehold
For å holde sykkelen i orden kreves det litt enkelt vedlikehold. Den bør vaskes ofte da banene vi sykler på ofte blir saltet for å binde toppdekket. Kjedet bør også smøres ofte og lite. Tørk gjerne av med en fille etter smøring da det som er på utsiden bare er til overs og samler støv og sand. En godt vedlikeholdt sykkel varer mye lengre enn en dårlig vedlikeholdt sykkel. Man har gjerne service på sykkelen 1 til 2 ganger pr år.

Løp

For nye og spesielt de yngste rytterne kan løp/konkurranser kanskje virke litt skummelt, men her er fokus først og fremst på at det skal være moro og lek. De som er under 11 år i Norge er under barneleker i henhold til reglementet til NCF og får derfor ikke resultater. Det betyr at om det er et lokalt Lavterskelløp eller Nordisk Mesterskap, vil det ikke være noen forskjell på konkurransereglene for de under 11 år - alle blir premiert for deltakelse uansett. Barn på 7 år har deltatt på Nordisk Mesterskap i Norge, som sin aller første konkurranse. Viktigste er at det skal være gøy, morsomt og utviklende, samt mulighet for å møte nye venner. Det er ellers et meget godt samhold klubbene imellom og BMX-miljøet forøvrig - både blant barn og voksne. Alle heier på hverandre.

På løp må alle ryttere ha egne nummerplater foran og benytte klubbens trøye. Fra 11 år og oppover må man i tillegg ha sideskilt med nummer samt transponder.

Fargen på skilt platen identifisere hvilken klasse rytteren kjører i. 

Heldekkende klær, hansker og hjelm er selvfølgelig påkrevd. Laget setter opp lagtelt, og har alltid en lagleder. Møt derfor opp i god tid, så vil lagleder informere om hva som gjelder på hvert enkelt løp.

Påmelding til løp gjøres i EQ timing hvor det må lages en profil pr utøver. Dette er samme siden du kommer inn på når du tegner lisens.

Løps Runder

For de som er under 11 år blir det kjørt 5 runder der heatene blir "scramblet" som betyr at man kjører med forskjellige konkurrenter hver runde. For de som er over 11 år er det plassering som gjelder. Der blir det kjørt 4 innledende runder der man samler inn poeng på plasseringer hver runde. Man skal prøve å komme top 4 hver runde får å være garantert til å komme videre til finalen 1/4 finaler - semi finaler - finaler (kommer an på hvor mange deltagere det er). Ut i fra plasseringen dine vil du kjøre en siste finale 

Challenge Gutter(hvis du er nybegynner kjører du mest sannsynligvis i denne klassen)

Klasser

0-16 år

17+​

Farger

Svarte tall på Gul bakgrunn​

Challenge Jenter(hvis du er nybegynner kjører du mest sannsynligvis i denne klassen)

Klasser

0-16 år

17+​

Farger

Hvite tall på Blå bakgrunn​

 

Cruiser

Klasser

alle klasser​

Farger

Hvite tall på Rød bakgrunn​

 

Junior

Klasser

17-19år

Farger

Hvite tall på Svart bakgrunn​

U23

Klasser

17-23år

Farger

Hvite tall på Grå bakgrunn

​Elite

Klasser

17-23år

Farger

Svarte tall på Hvit bakgrunn

bottom of page